Mütevelli Heyet Üyeleri

Yücel Özkaya

1937 yılında Bolu'da doğdu. Anne ve babasının adları Hakkı ve Müşerref Özkaya'dır. İlk ve ortaokulu Düzce'de bitirdi. Liseyi Erzurum'da okudu. 1961 Haziranında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde bitirip, altı ay Tarsus Kız Enstitüsünde öğretmenlik yaptı 1962 Ocağında aynı fakültenin Yakınçağ Tarihi Kürsüsüne asistan olarak girdi. 1968 yılında doktor oldu. 1968-1970 tarihlerinde Etimesgut Zırhlı Birlikler, Genelkurmay Harp Tarihi Dairesinde asteğmen olarak askerlik görevi yaptı. 1976'da doçent, 1984'te profesör oldu. 1979 yılında üniversite tarafından üç aylığına Londra'ya gönderildi.

1976-1998 arasında çeşitli üniversitelerde Yakınçağ Tarihi ve Türk İnkılap Tarihi ile dokrora dersleri verdi. Konya Selçuk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri, Bilkent, Dokuz Eylül üniversitelerinde ders verdi. 1982-1983 döneminde geçici görevle gittiği Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevi ve yürütme kurulu üyeliklerini yaptı.

Atatürk Araştırma Merkezi asil üyesi, 1990-2004 yılları arasında kurumun yürütme kurulu üyesi, 1987-1990 arasında ve halen Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Enstitüsü yönetim kurulu, Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesidir. İzzet Baysal Vakfı Genel Kurul üyesidir. Ankara Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Ana bilim Dalı ve Tarih Bölümü Başkanlığı görevlerini de 1994'ten bu yana sürdürmektedir.

Eserleri şunlardır: " Osmanlı İmparatorluğunda Ayanlık" , "Ankara 1994, Türk Tarih Kurumu Yayını, 2. baskı" , " Türk İstiklal Savaşı ve Cumhuriyet Tarihi " , Ankara 1981, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayını, "Osmanlı İmparatorluğunda Dağlı İsyanları(1791-1808), Ankara 1983, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayını, "XVIII. Yüzyılda Osmanlı Kurumları ve Osmanlı Toplum Yaşantısı", Ankara 1985, Kültür Bakanlığı Yayını, "Milli Mücadelede Atatürk ve Basın", Ankara 1989, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, "Milli Mücadelede Ege Çevresi" , Ankara 1994, Kültür Bakanlığı Yayını.

Belleten, Atatürk Araştırma Merkezi, Tarih Araştırmaları, Otam, Erdem, Dil ve Tartih-Coğrafya Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Tarih Dergisi ve diğer dergilerde elliden fazla makalesi yayınlanmıştır. Ulusal ve uluslararası Elliden fazla kongreye katılmıştır.
Katılmış olduğu bazı uluslararası kongreler şunlardır: 1966'da Fransa'nın Tours şehrinde "XV. ve XV. Yüzyıllarda Doğu Avrupa'nın Uyanışı", 1977'de Bulgaristan'ın Varna şehrinde Uluslararası Deniz Tarihi, Eskişehir'de 1985'de Birinci Uluslararası Seyahatnamelerde Türk ve Batı İmajı Sempozyumu, İzmir'de 1986'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Milletlerarası Türk Folklor Kongresi, İstanbul'da 1996'da Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen "Women in the Ottoman World", Ankara'da 1987'de, Atatürk Araştırma Merkezi'nin Birinci Uluslararası Atatürk Sempozyumu, 1991'de İkinci Uluslararası Atatürk Sempozyumu, Kıbrıs'ta 1995'te Üçüncü Uluslararası Atatürk Sempozyumu, Kazakistan'da 1999'da Dördüncü Uluslararası Atatürk Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu'nun Ankara'da 1976'da Uluslararası VIII., 1981'de IX. , 1986'da X. , 1996'da XI. , 1994'de XII. , 1999'da XIII. Türk Tarih Kurumu konfreleri, 1997'de Nahcivan'da Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri, 1997'de Bursa'da "VIII. International Congress on the Economic and Social History of Turkey", 1988 Haziranında Samsun'da Uluslararası Tarih Boyunca Karadeniz Kongresi, 1998'de İstanbul'da Ircıca ve Türk Tarih Kurumu'nun Uluslararası Osmanlı'nın 700. yıldönümü Kongresi, Bolu'da 1998'de Uluslararası Halk Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu.

Evli ve ODTÜ mezunu iki kızı vardır. Halen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde görev yapmaktadır.