İzzet Baysal

Ödülleri

İzzet Baysal’a Eğitim ve Sağlığa yaptığı katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı tarafından iki defa şükran plaketi verilmiş, gerek Milli Eğitim Bakanlığı ve gerekse Sağlık Bakanlığı bu çalışmalarından dolayı Sayın Baysal’ı ödüllendirmişlerdir.

Üniversiteye yaptığı katkı ve yatırımlar nedeniyle T.C. T.B.M.M. tarafından 03.07.1992 tarihli ve 3837 sayılı kanunla bu devlet Üniversitesine “Abant İzzet Baysal Üniversitesi” ismi verilmiştir.

9.Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL, Bolu’da bir açılış töreninde bu Üniversiteyi “Arkasında güçlü bir Vakfın desteği bulunan ilk ve tek Devlet Üniversitesidir; bu örneğin tüm ülkeye yayılması gerekir” demiştir.

11.05.1993 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosu,

28.05.1996 tarihinde ODTÜ Senatosu,

03.03.l997 tarihinde Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu,

03.11.1997 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Senatosu,

28.09.1998 tarihinde Anadolu Üniversitesi tarafından İzzet Baysal “Eğitimde Onursal Doktora payesi” ile ödüllendirilmiştir.

Bakanlar Kurulu’nca, 24.10.1983 tarih ve 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’nun 2’nci maddesinin (c) bendi gereğince 4 Ekim 1994 tarihinde “T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından onurlandırılmıştır.

İzzet Baysal Vakfı, 02.05.2006 tarihinde TBMM Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilen ilk vakıftır.

Bolu’lular Sayın İzzet Baysal’a, “Bolu’nun Babası” unvanını, Belediye Meclisi’de 07.10.1987 tarih ve 146 sayılı karar ile Bolu’nun en büyük caddesine “İzzet Baysal Caddesi” ismini vermiştir. Tesislerden bazılarının önüne büstünü, Bolu’nun en güzel yerine de sağlığında heykelini dikmişlerdir. Vefatından sonra Üniversite Kampüsüne dikilen İzzet Baysal’ın Heykelinin açılışı ise 11 Mayıs 2001 tarihinde gerçekleşmiştir. Böylece, yaşarken heykeli dikilen insanların ilklerinden olduğu gibi,bir ilde iki heykeli bulunan ilk hayırseverdir. Türkiye’de ve Dünya’da bir üniversite yaptırıp, hiçbir karşılık beklemeden devletine armağan eden ilk kişidir. Adını taşıyan Üniversitenin Kültür Merkezi’nin bir bölümü İzzet Baysal Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Ayrıca Bolu Belediyesi tarafından Behiye Baysal Mahalli İdareler Meslek Lisesi, Behiye Baysal İlköğretim Okulu ve Canip Baysal Lisesi’nin bulunduğu mahalleye “İzzet Baysal Mahallesi” ismi verilmiştir. 1998. Bu okulların arsaları da annesi rahmetli Behiye Baysal’dan intikal etmiş, arsaları da bilabedel okullara devredilmiştir.1932 yılında Gerede’nin imar durumu Sayın İzzet Baysal tarafından yapılmıştı. Gerede’nin yerleşim plânına yaptığı katkılardan dolayı Gerede Belediye Encümeni 21.06.1995 tarih ve 3/18 sayılı karar ile AİBÜ Gerede M.Y.O.’nun bulunduğu mahalleye “İzzet Baysal Mahallesi” ismini vermiştir.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Oda Meclisi 28.02.1996 tarih ve 2 sayılı kararla Oda Meclis Salonunda “İzzet Baysal Köşesi” düzenlenmesine karar vererek, Sayın Baysal’ın sanayi alanında, çalışma ve iş hayatındaki önderliklerini ve Bolu iline yaptırdığı eserleri ölümsüzleştirmişlerdir.

Vakfımıza, Karadeniz Sivil Tolum Kuruluşları Konfederasyonu tarafından son beş yılda Eğitim ve Sağlık alanında yaptığı yatırımlarından dolayı, 27.12.2010 tarihinde İstanbul Çırağan Sarayında düzenlenen törende Plaket ve Teşekkür Belgesi verilmiştir.

09.05.2012 tarihinde Vakfımızı ziyaret eden, Gebze TÜBİTAK MARTEK (Marmara Teknokent) üyeleri Vakfımızı çalışmalarından dolayı bir plaketle ödüllendirmişlerdir.

Bolu Yeni Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu 14.05.2013 tarih ve 2013/15 nolu Yönetim Kurulu Kararı ile,1990 lı yıllardan beri hizmet veren Bolu Küçük Sanayi Sitesinin ismini, İzzet Baysal Sanayi Sitesi olarak değiştirmişlerdir.

Bolu Belediyesi 1990 yılında 11 Mayıs’ı “İzzet Baysal Şükran Günü”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ise 1995 yılından itibaren “İzzet Baysal Günleri” olarak ilan etmişler, 2002 Yılından itibaren ise “İzzet Baysal Şükran Günleri” olarak kutlanmaktadır. 2007 Yılında Bolu Valiliğinin önderliğinde “İzzet Baysal Şükran Günleri Kültür, Sanat ve Turizm Festivali Yönergesi” hazırlanarak, kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine sunulmuş, 07.11.2008 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Yönergenin kabulünden sonra her sene Mayıs ayının 11,12 ve 13’üncü günlerinde (3) gün festival havasında kutlanacaktır.

2006 yılından itibaren İzzet Baysal’ın hayırseverlik anlayışı, yaşam tarzı ve ahlaki değerleri doğrultusunda ilimizde topluma hizmet veren bir kişi veya kuruluşa “İzzet Baysal Sosyal Sorumluluk Ödülü” verilmektedir.

Her sene 11 Mayıs’tan itibaren bir hafta süre ile kutlamalar yapılmaktadır. Ve bu kutlamalara başta Valilik, Belediye Başkanlığı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi olmak üzere Bolu’da bulunan tüm sağlık ve eğitim kurumları ile diğer kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri halkla bütünleşmiş olarak katılmaktadırlar.

13 Mayıs 2012 tarihinde Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıda alınan karar gereği 2013 yılından itibaren bu kutlamalar Bolu Kent Konseyi tarafından organize edilerek, ismi "İzzet Baysal Şükran Günleri" olacak Valilik, Belediye ve Üniversite ile diğer kurum ve kuruluşlar gerekli desteği sağlayacaklardır.

İsmini taşıyan Üniversiteye anıt mezarının yapılmasına 11.11.1995 tarih ve 94/6273 sayılı bakanlar kurulu kararı ile onay verilmiştir.

Kendisine bunlardan hangisinin daha kıymetli olduğu sorulduğunda verdiği cevap çok anlamlıdır;

“Halkımızın ve Gençlerimizin bakışlarında hissettiğim sevgi bunların hepsine bedeldir.”

FOTOĞRAF GALERİSİ