İZZET BAYSAL'I ANMA GÜNÜ
VAKFIMIZ KURUCUSU, ARAMIZDAN AYRILIŞININ 17. YILINDA
BÜYÜK BİR KATILIMLA, ÖZLEM VE SEVGİ İLE ANILDI. 05 MART 2017
İzzet Baysal’a Hitaben Öğrenciler Adına Anlamlı Konuşma…
İzzet Baysal için Anıt Mezarda düzenlenen ilk programda, üniversitemizin öğrencileri ve gençler adına yüksek lisans öğrencisi ve İBAF üyesi Yıldız Uzan bir konuşma yaptı. “5 Mart yas tutulacak bir gün değil, aksine bizlere tüm bu imkânları sunan, çalışkanlığıyla, merhametiyle ve hayırseverliği ile geleceğimize ışık tutan İzzet Baysal’ı tüm kalbimizle yaşattığımız bir gündür.” diyerek sözlerine başlayan Uzan, “İzzet Baysal bizim için, her evladın sahip olmak isteyeceği bir baba, ülkesine kazandırdıklarıyla hayırseverliğin rol modeli ve zenginliği asla para ile ölçülemeyecek saygıdeğer bir kişidir.” dedi.
Öğrencileri olarak İzzet Baysal felsefesini anlama ve yaşatmanın sorumluluğunu taşıdıklarını ve bu bilinçle hareket ettiklerini ifade eden Uzan, “Bizler mezun olup vatanımıza ve milletimize faydalı bireyler oldukça İzzet Baysal’ın ruhu huzur bulacaktır.” dedi. Konuşmasının sonunda Ahmet Baysal, Yıldız Uzan’ı tebrik etti.
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, merhum İzzet Baysal’ın, eğitim ve sağlık gibi çok önem arz eden iki alanda Bolumuza ve üniversitemize yatırımlar yapmak suretiyle, insanımıza ve gençliğimize büyük hizmetler verilmesine vesile olduğunu hatırlatarak, merhum Baysal’ı aramızdan ayrılışının 17’nci yılında rahmet ve minnetle yâd ederek “Geldiğimiz Noktada Üniversitemizin İsmi, Ülkemizde ve Dünya’da Hızla Yükseliyor” dedi
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, cumhuriyetin örnek vakıf insanının İzzet Baysal olduğunu ve bir insanın doğumundan ölümüne kadar İzzet Baysal’ın okullarından hastanelerine ilimize yaptığı bütün yatırımlardan yararlanabileceğini anlatarak, “Onun için şehrimize İzzet Baysal kenti diyoruz. Allah O’na gani gani rahmet eylesin, kurduğu vakıf Bolu’ya hizmet etsin ve vakıf medeniyetine örnek olsun.” dedi.
İzzet Baysal Vakfı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) kurucusu, Bolu’nun Babası hayırsever iş adamı merhum İzzet Baysal, aramızdan ayrılışının 17’nci yılında her yıl olduğu gibi bu yıl da rahmet, minnet ve özlemle anıldı. Gölköy İzzet Baysal Kampüsü’ndeki Anıt Mezarda Bolulular başta olmak üzere pek çok vatandaş, bir kez daha İzzet Baysal’ın kabrini çiçeklerle süsleyerek dualar ettiler.
İzzet Baysal’a sevgi ve özlemlerini anlatan dövizler taşıyan yüzlerce öğrenci, İzzet Baysal Felsefesini Anlama ve Yaşatma Topluluğu (İBAF) üyeleriyle birlikte Kültür Merkezi önünden Anıt Mezara kadar yürüdüler. Bisiklet Amatörleri Derneği üyeleri de İzzet Baysal için pedal çevirdi. Ardından merhum Baysal için Anıt Mezar ile İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans salonunda iki anma programı düzenlendi.
Programa; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekilleri Fehmi Küpçü ve Tanju Özcan, Bolu 2. Komando Tugay ve Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Muammer Alper, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ve eşi Solmaz Baysal, merhum İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk ve eşi Cavit Avunduk, İzzet Baysal Vakfı mütevelli heyeti üyeleri, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri, siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri, hayırsever iş adamları, AİBÜ ailesi ve vatandaşlar katıldı.
Vali Baruş: “Hatırasını Her Zaman Yaşatmalıyız”
Bolu Valisi Aydın Baruş ise, İzzet Baysal’ın bizim medeniyetimizin köklerinde yer alan insanlar ve hatta canlılar için faydalı olma anlayışını devam ettiren büyük insanlardan biri olduğunu vurgulayarak, “Vakıf anlayışını Bolu’ya hediye ederek kendi vefatından sonrada bu anlayışın devam etmesini sağlamış bir büyüğümüz. Bugün eğitim ve sağlık alanında Bolu’nun ne zaman bir ihtiyacı olsa O’nun kurmuş olduğu vakıf, mutlaka bir şeyler yapmak için çaba sarf ediyor ve aşağı yukarı her yıl ilimize eğitim veya sağlık alanında bir eser kazandırıyor. Bolulular olarak bizim vazifemiz şu olmalıdır ki; İzzet Babamızın bize bıraktığı mirası devam ettirmek ve gençlerimizin bu anlayışı devam ettirmesi için onlara daima İzzet Babanın hatırasını hatırlatmak gerekiyor. Bugün Bolu dendiğinde yanına İzzet Baysal’ı koymamazlık edemezsiniz.” ifadelerini kullandı.
Bolu Müftüsü Orhan Genç’in okuduğu hatim duasının ardından vatandaşlar, İzzet Baysal’ın kabrini çiçeklerle süsleyerek dualar ettiler.
Ahmet Baysal’dan Müjde…
Konferans salonundaki ikinci programda, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Mesut Kalaycıoğlu, vakıf adına bir sunum yaptı. AİBÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yöneticilerin Dilinden İzzet Baysal” adlı belgesel film gösteriminin ardından İzzet Baysal Vakfı tarafından uluslararası yayın yapan öğretim elemanlarına ödülleri Bolu protokolü ve İzzet Baysal Vakfı üyeleri tarafından takdim edildi.
Ödüllerin verilmesi sırasında bir konuşma yapan Ahmet Baysal, Bolu’ya bir müjde vermek istediğini belirterek “1 ay kadar önce Sayın Rektörden, Rahmetli İzzet Baysal’ın, Üniversite’nin kurulduğundan bu yana arzu ettiği ‘Hukuk
Ahmet Baysal, Anılarındaki İzzet Baysal’ı Anlattı
06 Mart 2017 Gülezler Konağı
Hayatının büyük bölümü amcası merhum İzzet Baysal’ın iş ve vakıf yaşamıyla kesişmiş, İzzet Baysal’ın sağ kolu hayırların mühendisi Ahmet Baysal, tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen söyleşide, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) öğrencileriyle bir araya geldi; üniversitemizin ve İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu büyük hayırsever İzzet Baysal’ın yaşam öyküsünü, anılarından örnekler vererek içten ve samimi bir dille öğrencilerle paylaştı.
Ahmet Baysal, Yaşayan Bolu Projesi etkinlikleri kapsamında BAMER tarafından düzenlenen “Hatıralardaki İzzet Baysal” başlıklı söyleşinin konuğu oldu. Kendi deyişiyle “heves ederek” seçtiği mimarlık eğitimini, sınavında muvaffak olduktan sonra 5 yıllık bir eğitimin ardından bitiren İzzet Baysal’ın, “Bolu’nun ilk mimarı” olduğunu vurgulayan Ahmet Baysal, “Aklına koyduğunu muhakkak doğru bildiği yönde yapan, risk almasını bilen bir kişiydi. Üretim olmadan bir ülkenin ayakta kalamayacağına inanırdı. Benim hayatımın şekillenmesinde de amcam İzzet Baysal’ın büyük rolü ve emeği vardır.” diye konuştu.
“Türkiye’de Özel Teşebbüsün İlk Müteşebbisi İzzet Baysal’dır”
Türkiye’de özel teşebbüsün ilk müteşebbisinin İzzet Baysal olduğunu kaydeden Ahmet Baysal, 1951’de İstanbul Topkapı’da kurduğu İzzet Baysal Döküm Sanayi Müessesesi fabrikasının kuruluş ve gelişme aşamalarını ayrıntılı olarak anlattı.
Avrupa’da aynı ürünü üreten bazı firmaların bu ürünlerini Türkiye’ye yüzde 40 indirimli satarak İzzet Baysal’ın fabrikasını zarara uğratmaya çalıştıklarını anlatan Ahmet Baysal, “Bunun üzerine amcam Ticaret Bakanlığı’na müracaat ediyor ve Ticaret Ataşelikleri vasıtasıyla bu firmaların Türkiye’ye aynı ürünü Suriye, Irak, Mısır ve İran gibi ülkelerden daha ucuza sattıklarını tespit ettiriyor. Bunun üzerine İzzet Baysal, yüzde 5 olan gümrük vergisinin yüzde 40’a çıkarılmasını sağlayarak Türkiye’de ilk kez sanayinin korunması yönünde adım atılmasını sağlıyor o dönemde.” ifadelerini kullandı.
İzzet Baysal Vakfı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin kuruluş süreçlerini de öğrencilerle paylaşan Ahmet Baysal, zor süreçler sonunda kurulan ve 1992 yılında açılışı yapılan üniversitenin yıllar içinde gelişip büyümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerini tamamladı. Söyleşinin sonunda Ahmet Baysal’a öğrenciler tarafından çiçek takdim edildi.