İZZET BAYSAL'I ANMA GÜNÜ

VAKFIMIZIN KURUCUSU, İZZET BAYSAL ARAMIZDAN AYRILIŞININ 23’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE, GÖLKÖY’DEKİ KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI

Vakfımızın kurucusu, büyük hayırsever Cennet mekân merhum İzzet Baysal, aramızdan ayrılışının 23’üncü yıldönümünde, Gölköy’deki kabri başında her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Bolulular olmak üzere pek çok vatandaş, öğrenciler akademik ve idari personel STK üyeleri merhum İzzet Baysal’ın Gölköy yerleşkesindeki mezarını çiçeklerle süsleyerek, rahmet, minnet, şükran ve dualarla anıldı.

Anma töreni İzzet Baysal Kültür Merkezi önünden Anıt Mezara kadar, ellerinde İzzet Baysal’a sevgi ve özlemlerini anlatan pankartlar taşıyarak gerçekleştirdikleri İzzet Baysal’a saygı yürüyüşü ile başladı.

Merhum İzzet Baysal için ilk tören, kabri başında yapıldı. Törene; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Tuncay Atakan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Haluk Saygılı, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Suat Güner, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İlhan Durak, İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, Milli Eğitim İl Müdürü Cemil Sarıcı, Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, Vakıf Başkanımız Ahmet Baysal ve vakfın mütevelli heyet üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, hayırsever iş insanları, BAİBÜ ailesi ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Rektör Alişarlı: “Tüm Türkiye’nin Gönlünde Sevgi ve Saygıyla Yer Etmiş İzzet Baysal’ı Aramızdan Ayrılışının 23. Yıl Dönümünde Şükran ve Minnetle Yâd Ediyoruz.”

İzzet Baysal için kabri başında düzenlenen ilk programda konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, konuşmasına “Tüm Türkiye’nin gönlünde sevgi ve saygıyla yer etmiş, Üniversitemizin kurucusu, merhum hayırsever İzzet Baysal’ın aramızdan ayrılışının 23’üncü yıl dönümünde, Üniversitemizin personelleri, öğrencileri ve vefakâr Bolulularla birlikte, kabri başında O’nu saygı, şükran ve minnetle yâd etmek üzere yine bir 5 Mart günü toplanmış bulunmaktayız.” diyerek başladı.

“Milletimizin Başı Sağolsun.”

Rektör Alişarlı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileyerek, “Rabbim devletimize ve milletimize güç, kuvvet versin; milletimizin başı sağolsun.” dedi.

“BAİBÜ Ailesi Olarak, İzzet Baysal’ın Eserlerine Sahip Çıkmayı ve O’nu Gelecek Nesillere Anlatmayı Her Daim Kesintisiz Sürdüreceğiz.”

“Bir şehrin tarihine adını yazdırmak, tüm halkın gönlünde yer edinmek, hayırlarla anılmak, açtığı hayır hizmetiyle nice insana öncülük etmek, vefatından sonra dahi kendi amel defterine hisse alabilmek dünya üzerinde her insana nasip olmaz.” diyen Rektör Alişarlı, “Gıpta edilecek bu şan ve şeref payelerinin hepsi, merhum İzzet Baysal’a nasip olmuştur. Bir vakıf insanı olan merhum İzzet Baysal’ın, engin görüşü sayesinde doğduğu kent Bolu’ya ve yurdumuza yaptığı katkılar, Bolululara emanet ettiği İzzet Baysal Vakfı aracılığı ile halen devam etmektedir. Bizler BAİBÜ ailesi olarak büyük insan İzzet Baysal’ın eserlerine sahip çıkmayı ve O’nu gelecek nesillere anlatmayı her daim kesintisiz sürdüreceğiz. Üniversitemiz mensupları olarak bu kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biliyoruz ki, üniversite olarak O’na teşekkür etmek, O’nun eserlerine sahip çıkmak, bilimin aydınlattığı yolda ilerlemekle mümkündür.” ifadelerini kullandı.

“Memleketine Duyduğu Sonsuz Sevgiyle Kendini Hayır Hizmetlerine Adamış İzzet Baysal’ı Rahmet, Şükran ve Minnetle Anıyorum.”

Rektör Alişarlı konuşmasını “Bu duygu ve düşüncelerle, merhum İzzet Baysal’ın bıraktığı bayrağı taşıyan Sayın Ahmet Baysal beyefendiye, İzzet Baysal’ın değerli kerimeleri Sayın Esin Avunduk ve kıymetli eşleri Sayın Cahit Avunduk beyefendiye, Sayın Mebrure Bağışgil ve tüm Baysal ailesine teşekkür ediyor; Allah’tan kendilerine sağlıklı, uzun ömürler diliyor ve tüm üniversite camiası adına şükranlarımızı sunuyorum. Memleketine duyduğu sonsuz bir sevgiyle kendini hayır hizmetlerine adayan merhum büyüğümüz İzzet Baysal’ı vefat yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyor, şükran ve minnetle yad ediyorum. Yakın zaman önce rahmeti rahmana kavuşan Solmaz Baysal’a Allah’tan rahmet diliyorum.” diyerek tamamladı.

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir konuşmasında özetle; İzzet Baysal’ın, İzzet Baysal Vakfı’nı kurduğunu ve Bolululara emanet ettiğini, ölümünün ardından da 23 yıl geçmesine rağmen vakfı yönetenlerin, İzzet Baysal’ın yolundan, hiç ayrılmadıklarını, Boluluların İzzet Baysal Vakfına ve üyelerinde çok şey borçlu olduğunu ifade etti.

Bolu Valisi Kılıç: “İzzet Baysal’ın Bırakmış Olduğu Yardımseverlik ve Dayanışmanın En Güzel Örneğini Deprem Felaketinde Bolu’da Gördük.”

Bolu Valisi Erkan Kılıç ise yaptığı konuşmada özetle, “Bugünlerde ülkemizin yaşadığı büyük acı ve felaketi de derinden hissediyoruz. Dünya tarihinde ender görülen üst üste iki afetle karşı karşıya kaldık ve binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yüzbinlerce vatandaşımız yaralandı. Bunun yanında ülkemiz milyarlarca lira maddi kayıplarla karşı karşıya kaldı. İzzet Baysal Amcamız niye önemli? Çünkü O, Bolu’nun her sokağında, her konuşma ortamında her zaman gördüğümüz çok büyük hayırsever bir iş insanı. Kendisini rahmet ve saygıyla anıyorum. Allah rahmet eylesin. Ülkemize, Bolumuza çok büyük hizmetleri oldu. Bunu herkes biliyor; Bolu’ya gelen bunun daha çok farkına varıyor. Eğitimde, kültürde, sağlıkta, sanatta hangi alanda Bolu’da bir ilerleme varsa, burada İzzet Baysal’ın ve vakfının gerçekten çok büyük katkıları var. Bunu bizler görüyoruz. Bolulu hemşerilerim kendisiyle ve İzzet Baysal Vakfı ile her zaman gurur duysunlar. Çoğu ilimizde böyle büyük hayırsever, vatanını, milletini seven, bu vatan için kalbi her zaman çarpan birini bulmak gerçekten kolay değil. Kendisini şükranla anıyorum. O’nun bırakmış olduğu yardımseverlik ve dayanışmanın en güzel örneğini biz bu afette de burada gördük. Depremden sonra İzzet Amcamızın o hayırseverlik duygusunun, kültürünün gerçekten Bolululara sirayet ettiğini görmekten büyük mutluluk duydum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet Arif Akbaba, merhum İzzet Baysal için Kur’an-ı Kerim tilaveti sundu. Bolu Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu tarafından İzzet Baysal’a ithafen okunan Hatm-i Şeriflerin duası yapıldı.

Vakıf Başkanımız Ahmet Baysal, Amcası İzzet Baysal ve Eşi Solmaz Baysal’ı Dualarla Andı. Merhum İzzet Baysal’ın kabri, başta İzzet Baysal Vakfı Başkanı ve çok kıymetli yeğeni Ahmet Baysal olmak üzere Bolu protokolü, BAİBÜ ailesi ve Bolulular tarafından çiçeklerle süslendi; dualar edildi.

Ardından 18 Ocak 2023 tarihinde aramızdan ayrılan Bolu’nun kıymetli hanımefendisi, Ahmet Baysal’ın biricik eşi Solmaz Baysal da kabri başında rahmet ve şükranla anıldı.

Tören, Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda devam etti.

Anma Programında, Müzeyyen Gültopu, İlhan Bağışgil ve Solmaz Baysal Unutulmadı. Programda İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Meterelliyöz, vakıf adına bir sunum yaptı.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nce hazırlananan ve ilk gösterimini 2013 yılında yapılan “Yeğenlerinin Dilinden İzzet Baysal” adlı belgesel film tekrar gösterildi. Müzeyyen Gültopu, İlhan Bağışgil ve Solmaz Baysal da unutulmadı

İzzet Baysal Vakfı tarafından uluslararası yayın yapan öğretim elemanlarımıza verilen geleneksel ödüller, Bolu protokolü ve İzzet Baysal Vakfı mütevelli heyeti üyeleri tarafından takdim edildi. Uluslararası yayın yapan 51 akademisyene, İzzet Baysal Vakfı Takdir Belgesi,vakıf yayınları ve parasal ödüller verildi.