Toprak Dedesini Kaybetti

Bolu’nun toprağına taşına aşık, bütün hayatını toprak analizleri ve hangi bitkiyi, meyveyi ve ağacı daha verimli hale getiririz diye çalışan ulu bir Çınar aramızdan ayrıldı. Daha bundan bir ay kadar önce Ahde Vefa gecesinde Bolu için çalışacağım. Bolu ilinin araştırmacı il olmasını arzu ediyorum diyordu.

70 li yıllarda Bolu’yu patates tohumu merkezi haline sen getirdin.

Beyaz hindi Irkını Türkiye’ye ilk getiren sensin.

Peki yağlık kabuksuz kabak çekirdeğini de Bolu’ya sen getirmedin mi ?

Saanen keçilerini de sen getirmedin mi Bolu ‘ya. Diğer bir ifade ile Heidi’nin keçileri.

Keçi Peyniri, otlu peynir hep seninle var olmadı mı ?

Bolu’da üretilen Van otlu peyniri dünya üçüncüsü olmadı mı?

Anne sütüne en yakın olan keçi sütünü isteyen tüm annelere ücretsiz gönderende sendin.

Kurt üzümü (Gojiberry) de sen getirmedin mi ?

İzzet Baysal Vakfında ilk Bolulu üyeler Mustafa Yaman, Cahit Dinçtürk ve sen değilmiydin.?

Bu üç arkadaşla Üniversite fikrini getirenlerin içinde de yine vardın.

Civril fasulyesi, Iza Buğdayı ve bulgurunun geliştirilmesi, iyileştirilmesi projelerinde yine sen vardın.

Ömrünü doğal tohumları yeniden hayatımıza kazandırmak için uğraştın.

En son Isparta Eğridir’den 10 çeşit 1.500 elmayı Seben’e getirip diken uygulama ve deneme bahçesini de sen yapmadın mı?

Dedelerimizin zamanından kalma Elma, kiraz, erik, armut ve ahlatları yeniden yetiştirmek içinde uğraşan sendin.

Şimdi oldu mu baba dostu sen bunları öksüz bıraktın.

Patatesler, hindiler, kabuksuz kabak çekirdekleri, saanen keçileri, gojiberryler, Civril fasulyeleri, Iza buğdayları, elmalar, kiraz, armut, ahlat hatta alıçlar bugün çok ama çok üzüldüler,

ÇÜNKİ DEDELERİNİ KAYBETTİLER

Güle güle toprak dede ruhun şad mekanın cennet olsun

Erbayram ailesinin İzzet Baysal Vakfı, Bağışcılar Vakfı aileleri ile Boluluların başı sağ olsun.

Mustafa Yaman

İzzet Baysal Vakfı Gnl Sekreteri